Francúzsko možno zavrie ďalšie jadrové reaktory skôr, než sa predpokladalo

Dva jadrové bloky by mohli doslúžiť v rokoch 2025 až 2026, ak na to budú vhodné podmienky na energetickom trhu. Stalo by sa tak o niekoľko rokov skôr, než sa pôvodne čakalo.

Francúzska vláda má v pláne do roku 2035 zatvoriť celkom štrnásť reaktorov, čím by sa podiel jadrovej energie na energetickom mixe krajiny znížil zo súčasných 75 na 50 percent. Dva zmieňované reaktory sú v súčasnosti najstaršie, ktoré má Francúzsko v prevádzke. Pôvodne sa počítalo, že budú odstavené až v roku 2027 alebo 2028.

„Ak dôjde k takémuto vývoju na trhu s elektrinou, ktoré k uzavretiu najstarších dvoch jadrových reaktorov vytvoria vhodné podmienky, mohli by byť odstavené v rokoch 2025 až 2026,“ píše sa v dokumente k verejnej konzultácii francúzskej energetickej politiky, na ktorého odkazuje agentúra Reuters. Rozhodnutie by podľa materiálu muselo byť vykonané už v roku 2023.

Štátom kontrolovaná energetická spoločnosť EDF prevádzkuje vo Francúzsku celkom 58 jadrových reaktorov. Vláda podľa nej v súčasnosti skúma možnosti, ako uzatvárať ďalšie bloky, aby bol do roku 2035 splnený cieľ postupného znižovania závislosti od jadrovej energie.