vinfast, expanzia, trh, indonézia, automobil

Vietnamská automobilka VinFast plánuje expanziu na ďalších sedem ázijských trhov

Vietnamský výrobca elektromobilov VinFast plánuje expanziu na ďalších sedem ázijských trhov, okrem iného do Indonézie. Do tejto najväčšej ekonomiky juhovýchodnej Ázie chce začať dodávať autá budúci rok a do roku 2026 tam plánuje spustiť výrobu vo vlastnom závode. Na indonézskom trhu chce automobilka investovať 1,2 miliardy dolárov, uvádza v hlásení pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC).

Tretia továreň

Na indonézsky závod má pripadnúť 200 miliónov dolárov z celkovej investície. VinFast očakáva, že od roku 2026 bude továreň vyrábať ročne 30 000 až 50 000 áut. Indonézsky závod bude treťou továrňou spoločnosti VinFast popri jej hlavnej prevádzke v severovietnamskom meste Haiphong a novej továrne v americkom štáte Severná Karolína, kde sa má začať vyrábať v roku 2025, uviedla agentúra Reuters.

Indonézia sa snaží prilákať svetových výrobcov elektromobilov. Vyzdvihuje pritom svoje bohaté zásoby niklu, ktorý je kľúčovou súčasťou batérií pre elektromobily. V súčasnej dobe však v tejto krajine, ktorá má 270 miliónov obyvateľov, tvoria elektromobily menej ako jedno percento všetkých áut.

Kam chce VinFast expandovať?

VinFast tiež uviedol, že plánuje vytvoriť zastúpenie v Indii, Malajzii, Afrike a Latinskej Amerike a na Blízkom východe. Chce tiež rozšíriť svoju prítomnosť v Európe. Globálne potom firma identifikovala 40 až 50 potenciálnych trhov. V týchto lokalitách chce zriadiť vlastných distribútorov a prípadne otvoriť autosalóny.

Stratový vietnamský podnik v auguste vstúpil na burzu v New Yorku. Prvý obchodný deň jeho trhová hodnota stúpla na 85 miliárd USD (1,9 bilióna Sk). Firma tak prekonala americké automobilky Ford a General Motors.

VinFast je prvou vietnamskou automobilovou značkou a je súčasťou konglomerátu Vingroup. Zakladateľom a najväčším akcionárom je najbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong.

zdroj: čtk