Priemyselná produkcia na Slovensku po júnovom raste o 3,6 percenta

Slovenský priemysel v júli klesol medziročne o 5,3 percenta, aj kvôli dovolenkám

Priemyselná produkcia na Slovensku po júnovom raste o 3,6 percenta v júli medziročne o 5,3 percenta klesla. Dosiahla tak najhorší výsledok od tohtoročného januára, vplyv mali aj celozávodné dovolenky v niektorých veľkých podnikoch. ČTK o tom informoval slovenský štatistický úrad.

Klesla výroba áut

Z celkovo 15 sledovaných odvetví slovenského priemyslu až desať zaznamenalo zhoršenie výkonov, a to vrátane väčšiny kľúčových sektorov. Vo výrobe áut klesla produkcia v medziročnom porovnaní o 6,4 percenta, čo je najviac od minulého decembra. Nedarilo sa ani výrobe kovov a tovaru z gumy a plastu.

Produkcia koksu a ropných produktov vzhľadom k minuloročnej nižšej porovnávacej základni vzrástla v júli medziročne viac ako o štvrtinu. Stúpla tiež výroba elektrických zariadení a lepšie výsledky zaznamenala energetika.

Za prvých sedem mesiacov tohto roku výkony slovenského priemyslu klesli medziročne o dve percentá.

Motor ekonomiky

Slovensko sa v Európskej únii radí ku krajinám s vysokým zastúpením priemyslu v ekonomike. Hlavným motorom slovenskej ekonomiky je automobilový priemysel, krajina si v prepočte na obyvateľa udržuje pozíciu svetovej jednotky vo výrobe áut.

V Českej republike priemyselná výroba v júli medziročne klesla o 2,8 percenta, predtým päť mesiacov v rade vykazovala medziročný vzostup, v júni o 0,9 percenta. V júli bola produkcia medziročne nižšia u väčšiny odvetví, výrazný podiel na celkovom poklese mala výroba a rozvod elektriny a plynu.

zdroj: ČTK