miera inflácie, euro

Miera inflácie v EÚ klesla v apríli na 8,1 %, čo je najmenej za posledný rok

Miera inflácie v Európskej únii v apríli mierne klesla z marcových 8,3 % na 8,1 %, čo je najnižšia hodnota za posledný rok. Naopak, inflácia v krajinách eurozóny vzrástla o desatinu percentuálneho bodu a dosahuje sedem percent. Oznámil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat. Česká republika však patrí medzi krajiny, kde ceny rastú najrýchlejšie, a to aj napriek výraznému poklesu inflácie na 14,3 percenta z marcových 16,5 percenta.

Miera inflácie klesá

Medzimesačne sa ceny v EÚ a eurozóne zvýšili zhodne o 0,6 percenta. Pred rokom v apríli bola inflácia v EÚ rovnako ako teraz na úrovni 8,1 percenta, zatiaľ čo v eurozóne 7,4 percenta.

Ceny rástli výrazne najrýchlejšie už šiesty mesiac po sebe v Maďarsku, ktoré v apríli zaznamenalo mierny pokles inflácie na 24,5 percenta. Nasledovalo Lotyšsko (15 %), Česká republika (14,3 %) a Slovensko a Poľsko (14 %). Naopak najnižšiu mieru inflácie zaznamenali Luxembursko (2,7 %), Belgicko (3,3 %) a Španielsko (3,8 %). V porovnaní s marcom medziročná inflácia klesla v 22 krajinách EÚ, zatiaľ čo v ostatných piatich krajinách vzrástla.

Česká republika naďalej lídrom

„Naďalej vidíme, že EÚ je rozdelená severojužnou líniou prebiehajúcou medzi „starými“ a „novými“, t. j. prevažne ekonomicky slabšími členskými štátmi, ktoré okrem iného zasiahol prudký nárast cien potravín. Podobne možno povedať, že ani členstvo v eurozóne neochránilo dotknuté východné krajiny pred infláciou, aj keď uplatnili cenové limity na energie,“ komentoval situáciu Petr Dufek, analytik banky Creditas.

Podľa Dufka je Česká republika naďalej lídrom v cenách odevov v celej EÚ a apríl na tom nič nezmenil. Silná koruna ani lacná medzinárodná doprava podľa neho zatiaľ ceny oblečenia neovplyvnili.

„Okrem toho je Česká republika druhá v raste cien bývania, vrátane energií a ďalších služieb spojených s bývaním. Na špici je však aj v prípade ďalších položiek spotrebného koša, ako sú reštauračné služby alebo dovolenky,“ dodal.

Zdroj: ČTK

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.