plynovod, zemný plyn

Plynovod Jamal prestal dodávať ruský plyn do Nemecka. A bol spustený spätný chod

V utorok prestal prúdiť ruský zemný plyn do Nemecka cez plynovod Jamal. Dodávky začali viaznuť už cez víkend, kedy plynovod dodával len asi desatinu obvyklej decembrovej kapacity.

Merací bod Mallnow na hranici medzi Poľskom a Nemeckom začal v utorok dopoludnia ukazovať, že prúdenie plynu zmenilo smer. Zatiaľ čo bežne komodita prúdi z východu na západ, teraz sa smer otočil. Znamená to, že plynovodom Jamal do Nemecka žiadny ruský plyn nepribúda.

Ruský ťažobný gigant Gazprom si totiž na utorok nerezervoval žiadnu kapacitu na dodávky plynu do Európy cez Jamal. A vraj komoditu dodáva presne podľa svojich zmluvných záväzkov, uviedla agentúra Reuters.

Dodávky plynu cez potrubie, ktoré do Nemecka vedie cez Bielorusko a Poľsko, začali viaznuť už cez víkend. Najprv v sobotu klesli asi o 75 percent v porovnaní s piatkom, ďalší pokles prišiel v nedeľu. Objem dodávaného plynu tak za víkend klesol asi na desatinu obvyklej decembrovej kapacity.

Kremeľ odmieta, že by tým chcel vytvárať tlak na Európsku úniu, aby nemecký regulátor Bundesnetzagentur vydal čo najskôr povolenie na sprevádzkovanie novo vybudovaného plynovodu Nord Stream 2. Cena plynu vzrástla v utorok na trhu v Holandsku nad 170 eur za megawatthodinu.