uber, spor, žaloba

Uber dá 272 miliónov austrálskych dolárov na urovnanie sporu s austrálskymi taxikármi

Spoločnosť Uber zaplatí 271,8 milióna austrálskych dolárov za urovnanie sporu s austrálskymi taxikármi. Tí amerického prevádzkovateľa alternatívnych taxislužieb obviňovali, že po jeho príchode do ich krajiny prišli o príjmy. Dnes to uviedla právna spoločnosť Maurice Blackburn Lawyers, ktorá zastupuje vodičov a operátorov taxislužieb.

Hromadná žaloba proti spoločnosti Uber

Advokáti spoločnosti Maurice Blackburn podali v roku 2019 na Najvyššom súde štátu Victoria hromadnú žalobu v mene viac ako 8 000 majiteľov a vodičov vozidiel taxislužby a vozidiel na prenájom. V žalobe tvrdili, že ich klienti prišli o príjem, keď do krajiny vstúpil gigant na zdieľanie jázd – podľa nich agresívne.

„Spoločnosť Uber sa bránila zubami-nechtami v každom bode,“ uviedla austrálska právnická firma. „To, čo členovia našej skupiny požadovali, nebol ďalší súbor výhovoriek, ale výsledok,“ dodali právnici.

Účasť Roda Bartona na hromadnej žalobe

Na hromadnej žalobe sa zúčastnil aj bývalý zákonodarca a taxikár Rod Barton. Urovnanie potvrdilo jeho presvedčenie, že spoločnosť Uber vedome obchádzala pravidlá udeľovania licencií na taxislužbu v Austrálii.

„Dobre vedeli, že musia mať plne licencovaných vodičov a vozidlá,“ povedal Barton pre televíznu stanicu ABC. „Rozhodli sa to neurobiť a urobili veľa vecí, ktoré im poskytli obchodnú výhodu voči taxislužbe, čím si upevnili svoje postavenie (na trhu),“ dodal.

Uber vo svetle žalôb a protestov

Spoločnosť Uber sídli v San Franciscu. Spoločnosť bola založená v roku 2009 a pôsobí v približne 70 krajinách vrátane Českej republiky a vo viac ako 10 000 mestách po celom svete. V priebehu rokov čelila mnohým protestom taxikárov.

V decembri minulého roka spoločnosť vyhrala súdny spor, ktorý podalo 2 500 taxikárov vo Francúzsku. Parížsky obchodný súd rozhodol, že Uber sa nedopustil nekalej súťaže. Taxikári vtedy požadovali 455 miliónov eur.

Zdroj: čtk