Vláda USA sa zaviazala poskytnúť spoločnosti Intel 20 mld. USD na podporu domácej výroby čipov.

Americká vláda poskytne spoločnosti Intel takmer 20 miliárd dolárov na zvýšenie výroby čipov v USA

Americká vláda je pripravená poskytnúť americkému výrobcovi čipov Intel takmer 20 miliárd dolárov vo forme dotácií a pôžičiek. Toto opatrenie je súčasťou úsilia administratívy prezidenta Joea Bidena o podporu domácej výroby čipov, uviedol dnes Biely dom. Dodal, že Intel plánuje v USA v nasledujúcich piatich rokoch investovať viac ako 100 miliárd dolárov.

Čipy potrebné k národnej bezpečnosti

Podľa predbežnej dohody vláda poskytne spoločnosti Intel dotácie vo výške až 8,5 miliardy USD a pôžičky vo výške až 11 miliárd USD. Podporí tak projekty spoločnosti v Arizone, Novom Mexiku, Ohiu a Oregone. Americká ministerka obchodu Gina Raimondoová v tlačovej správe označila dohodu za „obrovský krok“ na zabezpečenie vedúceho postavenia Spojených štátov vo výrobe v 21. storočí. Podľa ministerky dohoda umožní USA vyrábať špičkové čipy potrebné na zabezpečenie hospodárskej a národnej bezpečnosti.

Podpora spoločnosti Intel bude poskytnutá prostredníctvom grantového programu Chips for America pre výrobu a vývoj polovodičov, ktorý minulý rok schválil americký Kongres. USA sa snažia zbaviť závislosti od Číny a Taiwanu podporou domácej výroby čipov.

Očakávanie ďalšej podpory

Podľa agentúry Reuters Intel dúfa, že sa mu v Spojených štátoch podarí získať ešte väčšiu vládnu podporu vo forme daňových úľav vo výške 25 miliárd USD. Raimondo pre agentúru AP uviedol, že dohoda s Intelom pomôže zvýšiť podiel Spojených štátov na celosvetovej výrobe najmodernejších čipov z nuly na 20 % do roku 2030.

„Špičkové čipy sú základom nášho inovačného systému, najmä pokiaľ ide o vývoj umelej inteligencie a našich vojenských systémov,“ povedal Raimondo novinárom. „Nemôžeme len navrhovať čipy. Musíme ich vyrábať v Amerike,“ dodala.

Zdroj: ČTK