uhlík, karbon, emise

Tona uhlíka by sa mala oceňovať na 75 dolárov, navrhuje šéf MMF

Ak má svet do konca tohto storočia zabrániť otepleniu o viac ako 1,5 stupňa, globálna cena uhlíka sa musí vyšplhať aspoň na 75 USD za tonu. Výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová to uviedla na medzinárodnej konferencii o klíme v Egypte.

Georgievová uviedla, že ekologická transformácia svetového hospodárstva prebieha príliš pomaly. Na urýchlenie investícií do ekologických technológií a obnoviteľných zdrojov energie by sa musela výrazne zvýšiť globálna cena emisií skleníkových plynov. V prípade uhlíka hovorí šéf MMF o cene minimálne 75 dolárov za tonu do konca tohto desaťročia.

Ceny za tonu uhlíka nie sú celosvetovo jednotné

Ak sa nám nepodarí dosiahnuť ceny uhlíka na takejto úrovni, jednoducho nebudeme mať dostatok stimulov pre podniky alebo domácnosti, aby zmenili svoje správanie,“ povedala Kristalina Georgievová. V niektorých krajinách a regiónoch sa však cieľová cena uhlíka už dosiahla. Tak je to napríklad v Európskej únii. Naopak, v Kalifornii sa cena pohybuje okolo 30 USD za tonu. „Problémom je, že v niektorých krajinách, a nielen v chudobných, je ocenenie znečistenia ovzdušia príliš nízke,“ dodal šéf MMF.

Jeden komentář

  1. Spätné upozornenie: Inflácia v USA klesla - Forex.sk

Komentáře jsou uzavřeny.