Vojna na Ukrajine však spôsobila, že ceny zemného plynu sa za menej ako rok niekoľkokrát zvýšili.

Plán zelenej transformácie Európskej únie má trhliny kvôli vojne na Ukrajine

Európska únia chce do roku 2030 zvýšiť výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov na 45 %. Ak však chce tento plán dodržať, bude musieť prekonať súčasný dramatický nárast cien energií. V opačnom prípade bude musieť znížiť svoj cieľ.

Vojna ako odstrašujúci prostriedok 

Najväčšou prekážkou ekologickej energetickej transformácie je dramatický nárast cien zemného plynu. Mala slúžiť ako prechodný zdroj na úplne čistú energiu. Vojna na Ukrajine však spôsobila, že ceny zemného plynu sa za menej ako rok niekoľkokrát zvýšili a aj po nedávnom zlacnení na európskych burzách je cena približne trikrát vyššia ako pred rokom.

Koniec lacnej elektriny

Toto je vážna trhlina v zelenom pláne. „Celá táto vec úplne mení dynamiku realizácie tohto plánu, pretože by ste museli vyrábať elektrinu z veľmi drahých zdrojov,“ povedal pre agentúru Reuters David Swindin, šéf spoločnosti Cubico Sustainable Investments, ktorá sa zameriava na investície do obnoviteľných zdrojov energie a ich budovanie.

Európa si podľa neho musí uvedomiť, že éra lacnej elektriny sa skončila. Prinajmenšom dovtedy, kým sa ruský plyn nenahradí plynom z iných krajín alebo kým sa neuskutočnia dostatočné investície do nových zdrojov, aby sa výrazne zvýšila ponuka elektriny na trhu.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.