Lenže kvôli prebiehajúcej zimnej olympiáde v Pekingu výroba hliníka v Číne viazne.

Cena hliníka vystúpila na štvormesačné maximum. Môže za to aj olympiáda v Pekingu

Obavy z viaznúcich dodávok vyhnali ceny hliníka na najvyššiu úroveň od vlaňajšieho októbra. Tona tohto priemyselného kovu sa teraz obchoduje za viac ako 3100 dolárov za tonu. A zdá sa, že trend sa v dohľadnej dobe neotočí.

Zdražovanie hliníka na svetovom trhu má niekoľko príčin. Tou najväčšou je nedostatočná produkcia priemyselného kovu v Číne, ktorá je jeho najväčším svetovým výrobcom. Najľudnatejšia krajina sa na produkcii hliníka podieľa asi z 56 percent. Lenže kvôli prebiehajúcej zimnej olympiáde v Pekingu výroba hliníka v Číne viazne. Podľa analytikov totiž čínske úrady nariadili výrobcom znížiť emisie škodlivín do ovzdušia práve počas olympijských hier.

K upokojeniu situácie na trhu neprispieva ani eskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou a rastúce obavy z prepuknutia vojenského konfliktu. To by totiž mohlo tiež narušiť dodávky hliníka na svetový trh. Rusko je totiž hneď po Číne druhým najväčším výrobcom tohto priemyselného kovu s podielom okolo šiestich percent.

Cena hliníka sa na trhu prehupla cez 3100 dolárov a na moment aj prekonala úrovne z vlaňajšieho októbra. Len od polovice decembra hliník zdražel už o viac ako 20 percent.