euro, peniaze, kompenzácia

Slovenský úrad navrhuje namiesto regulácie cien potravín cielenú kompenzáciu

Ministerstvo pôdohospodárstva SR v súvislosti s výrazným nárastom cien potravín odporučilo kompenzovať sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a naopak odmietlo reguláciu cien a marží. Úrad to uviedol vo svojej analýze. Slovensko od marca minulého roka čelí dvojcifernej medziročnej inflácii, ktorej súčasťou je aj výrazný nárast cien potravín.

„Odporúčame a podporujeme uplatňovanie kompenzačných opatrení, ktoré sú zamerané výlučne na zraniteľné skupiny obyvateľstva a najmä na potraviny, ktorých spotreba súvisí so zabezpečením základných životných potrieb,“ uviedlo ministerstvo.

Podľa ministerstva tvoria potraviny spolu s nákladmi na bývanie vrátane energií až 44 % celkovej spotreby domácností na Slovensku, pričom priemer eurozóny je 31,3 %.

Pokusy o cenovú reguláciu a zásahy do voľného trhu označilo ministerstvo pôdohospodárstva za neefektívne s tým, že takýto krok by viedol k nedostatku potravín, zníženiu poľnohospodárskej produkcie či neodôvodnenému poklesu ziskov podnikov. Napríklad Maďarsko, ktoré zaviedlo cenový strop na základné potraviny, zaznamenalo najvyšší nárast cien potravín spomedzi všetkých krajín EÚ, uviedlo.

Medziročná miera inflácie na Slovensku dosiahla v máji 11,9 %, čo je najmenej od apríla minulého roka. Ceny potravín vzrástli o viac ako 20 percent.

Štát by sa mal zamerať na cielenú pomoc

Dočasná vláda slovenského premiéra Ľudovíta Ódora po nástupe do funkcie v polovici mája uviedla, že v krajine prevládajú plošné riešenia namiesto cielenej pomoci tým, ktorí ju skutočne potrebujú. A tie si krajina podľa vlády vzhľadom na stav štátnych financií nemôže dlhodobo dovoliť.

Zdroj: ČTK