Výhled na budovy v USA

Šéf Fedu Powell prehovoril a vydesil investorov

Americká centrálna banka musí konať oveľa výraznejšie na rast inflácie. Myslí si to guvernér Federálneho rezervného systému Jerome Powell. Svojím pondelňajším príspevkom na konferencii vo Washingtone ale trochu vydesil investorov.

„Pracovný trh je veľmi silný a inflácia je príliš vysoká. Pokiaľ dôjdeme k názoru, že je potrebné konať viac agresívne zvyšovaním úrokových sadzieb o viac ako 0,25 percentuálneho bodu na ďalších menovo politických zasadnutiach, potom to urobíme,“ povedal Jerome Powell na výročnej konferencii, ktorú organizuje National Association for Business Economics.

Reakcia trhov

Tým však vyslal nečakaný signál trhom, ktoré doteraz počítali s tým, že sa môžu spoľahnúť na pravidelné zvyšovanie sadzieb o štvrť percentuálneho bodu. Akcie na Wall Street začali klesať. Najväčší prepad na začiatku pondelkového obchodovania zaznamenal technologický index Nasdaq, ktorý oslabil o 1,2 percenta.

Dobré správy pre americké akcie

Necelé percento odpísal Dow Jones Industiral Average, hlavný index S&P 500 strácal asi pol percenta. Uplynulý týždeň pritom americké akcie zakončili výrazne v plusovom teritóriu a posledných päť dní patrilo k tým najlepším v doterajšom priebehu roka.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.