Saudsko-arabský investičný fond chce do piatich rokov zdvojnásobiť svoj objem

Verejný investičný fond (Public Investment Fund, PIF) Saudskej Arábie plánuje do roku 2025 zdvojnásobiť objem spravovaných aktív. Podľa saudskoarabského princa Mohammeda bin Salmána sa tak fond má stať jedným z najväčších svojho druhu na svete.

Fond má v pláne počas nasledujúcich desiatich rokov investovať na tri bilióny rijalov, čo predstavuje asi 750 miliárd dolárov. Do roku 2025 sa potom má objem spravovaného majetku oproti súčasnosti zdvojnásobiť na celkom štyri bilióny rijalov, respektíve jeden bilión amerických dolárov. S odkazom na slová saudskoarabského princa Mohammeda bin Salmána to uviedla agentúra Reuters.

Nový päťročný plán má z fondu urobiť „hlavný katalyzátor transformácie a diverzifikácie ekonomiky Saudskej Arábie,“ uviedol princ počas svojho prejavu v štátnej televízii. Mohammed bin Salmán dlhodobo tvrdí, že fond bude tvoriť jeden z pilierov jeho plánu na obnovenie hospodárskeho rastu upadajúcej ekonomiky, ktorá je do značnej miery závislá od príjmov z ťažby ropy. Päťročná stratégia počíta s tým, že investícia fondu vytvorí asi 1,8 milióna nových pracovných miest. Či už priamo alebo nepriamo prostredníctvom alokovaných investícií.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.