šanghaj, čína

Šanghaj a Soul posilnili, naopak burza v Hongkongu mierne prepadla

Optimizmus, ktorý sa šíril ázijskými trhy v dôsledku očakávania silného fiškálneho stimulu ekonomiky USA, sa vo štvrtok vyhol Hongkongu. Kým burzy v Šanghaji i Soule posilnili, Hongkong zakončil štvrtkové obchodovanie tesne v červených číslach.

Čínske akcie sa vyviezli na vlne optimizmu prichádzajúceho zo Spojených štátov. Joe Biden nielen, že predstavil obrí stimulačný balík pre ekonomiku, ale zrejme pre neho zohnal aj podporu republikánskych zákonodarcov. Šanghajský index CSI300 posilnil o 1,6, celkový index potom o 1,1 percenta. Najviac sa na burze v Šanghaji darilo technologickým titulom, keď index ChiNext spevnil o 2,5 percenta. Posilňovali aj akcie dopravných spoločností, a to o rovné 3 percentá.

V podobnom duchu sa vyvíjalo štvrtkové obchodovanie aj na burze v juhokórejskom Soule. Tamojší súhrnný index Kospi vo štvrtok pridal 1,5 percenta po tom, čo si už počas stredy pripísal 0,7 percenta. Zahraniční investori boli čistými kupcami, keď prílev kapitálu na burzu dosiahol objem vyše 200 miliónov dolárov.

Naproti tomu Hongkong zamieril nadol. Index Hang Seng oslabil o 0,12 percenta, keď technologické akcie stratili 0,28, zatiaľ čo finančný sektor pridal 0,37 percenta. Realitné tituly naopak odpísali 0,34 percenta.