Rekordná nezamestnanosť v USA môže Trumpovi skomplikovať obhajobu Bieleho domu

Dopady Koronavírusovej krízy na americký trh práce sú drtivé. Počas dvoch mesiacov stratilo zamestnanie skoro 48 miliónov Američanov. Pritom za tri roky Trumpovho prezidentovania vznikalo mesačne v priemere 185-tisíc pracovných miest.

V marci sa však tento trend nielen otočil, ale nastal ostrý pád. Od zavedenia protiepidemických opatrení v USA prichádzajú každý týždeň informácie o miliónoch nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti. Kým ešte vo februári samotná miera nezamestnanosti dosahovala 3,5 percenta, o tri mesiace neskôr už presiahla pätnásťpercentnú hranicu. Ide tak o najvyššiu nezamestnanosť od Veľkej hospodárskej krízy z 30. rokov minulého storočia.

Takýto stav pracovného trhu sa len pár mesiacov pred prezidentskými voľbami môže stať Donaldovi Trumpovi osudným v jeho snahe svoju pozíciu šéfa Bieleho domu obhájiť. Stav hospodárstva bol v USA vždy jednou z kľúčových premenných, podľa ktorých voliči zvažovali, komu hodia svoj hlas. Situáciu teraz môže umne využiť Trumpov vyzývateľ Joe Biden, ktorý sa môže Američanov začať pýtať, či sú na tom teraz naozaj lepšie, než keď Trump preberal prezidentskú štafetu od Baracka Obamu.

Bol by sám proti sebe, keby na túto strunu nezabrnkal. Biden navyše prichádza s reformami dôchodkového systému, vďaka ktorým sa z chudoby môže dostať až pol milióna amerických seniorov. To môže strhnúť ďalšie hlasy na jeho stranu a Donald Trump tak nemusí mať svoj druhý mandát vôbec istý.