Trumpova administratíva pomohla veterným a solárnym projektom na výrobu elektriny

Vláda pod vedením Donalda Trumpa odsúhlasila predĺženie lehoty na uplatnenie daňových bonusov u veterných a solárnych projektov, ktoré vyrábajú elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. Spojené Štáty tak „zozelenali“ vďaka pandémii koronavírusu.

Krok pochopiteľne uvítali zástancovia výroby elektriny z veternej a solárnej energie. Daňové bonusy sa ukázali ako kritický nástroj na to, aby sa veterná energia stala viac konkurencieschopnou voči fosílnym zdrojom, aspoň čo sa výroby elektriny týka.

Daňové bonusy sa dotknú projektov spustených v rokoch 2016 a 2017 alebo neskôr. Bonusy bude možné uplatňovať aj pri projektoch, ktoré ešte len vzniknú počas budúceho roka. Bonusy majú dosahovať 2,5 centu za každú vyrobenú a do siete dodanú kilowatthodinu, a to pre projekty spustené v roku 2016. Kto svoju veternú elektráreň stihol prifázovať až o rok neskôr, má nárok už len na 2 centy z každej kilowatthodiny.

U solárnych projektov bude možné čerpať bonusy v prípade, že boli sprevádzkované v roku 2019 či neskôr. Bonus bude dosahovať podielu 30 percent z hodnoty projektu v roku 2019, ale len pre projekty, ktoré boli v tomto roku sprevádzkované. Pre tohtoročné projekty už je daňový bonus len 26-percentný a podpora sa pravdepodobne zníži aj v nasledujúcom roku.