Priemerná mesačná mzda na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka po zohľadnení vysokej inflácie reálne medziročne klesla o 4,9 percenta po 7,6-percentnom poklese v poslednom štvrťroku minulého roka.

Priemerná mzda na Slovensku v prvom štvrťroku reálne klesla o 4,9 %.

Priemerná mesačná mzda na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka po zohľadnení vysokej inflácie reálne medziročne klesla o 4,9 percenta po 7,6-percentnom poklese v poslednom štvrťroku minulého roka. V nominálnom vyjadrení sa zvýšila o 9,5 percenta na 1 327 eur (31 390 Sk). Miera nezamestnanosti v krajine potom klesla na 6,2 % zo 6,4 % v prvom štvrťroku minulého roka. Informoval o tom dnes Štatistický úrad SR.

Bezprecedentný pokles

Priemerná mzda na Slovensku reálne klesla už piaty štvrťrok po sebe. Tempo medziročného poklesu bolo na začiatku tohto roka druhé najvyššie za posledných 22 rokov. Reálny pokles príjmov znamená, že ľudia si môžu kúpiť menej tovarov alebo služieb ako pred rokom.

V Českej republike, kde sú príjmy dlhodobo vyššie ako na Slovensku, sa priemerná mzda v prvom štvrťroku medziročne zvýšila o 8,6 % na 41 265 Kč. Po zohľadnení inflácie klesla o 6,7 percenta.

Reálne príjmy Slovákov v prvom štvrťroku v priemere klesli napriek tomu, že rast priemernej mzdy v nominálnom vyjadrení patril medzi najrýchlejšie za posledných 20 rokov. Ani to však nestačilo na to, aby rast miezd odolal dvojcifernej inflácii.

Rast, ale pokles

V nominálnom vyjadrení sa priemerné mzdy zvýšili vo všetkých odvetviach slovenského hospodárstva. V reálnom vyjadrení si však v porovnaní s minulým rokom polepšili len zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, kde sú však mzdy najnižšie zo všetkých sledovaných odvetví. Reálne mzdy klesli takmer o desatinu v odvetví financií a poisťovníctva, kde sú naopak mzdy v absolútnom vyjadrení najvyššie a dosahujú približne dvojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Počet nezamestnaných na Slovensku, ktoré má približne 5,4 milióna obyvateľov, podľa štatistického úradu v prvom štvrťroku medziročne klesol o 2,9 % na 169 800 osôb. Išlo o siedmy štvrťrok medziročného poklesu v rade.

zdroj: ČTK

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.