Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics oznámila svoj plán znížiť výrobu pamäťových čipov.

Zetano: Spoločnosť Samsung Electronics stráca dynamiku

Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics oznámila svoj plán znížiť výrobu pamäťových čipov. Dôvodom tohto rozhodnutia je zisk spoločnosti za prvý štvrťrok tohto roka, ktorý klesol na najnižšiu úroveň za posledných 14 rokov. Teda od finančnej krízy v roku 2009. Podľa analýzy Zetano sa tak Samsung snaží vyriešiť problém na trhu, ktorý bol v posledných mesiacoch zaplavený príliš veľkými zásobami výrobkov, čo sa prejavilo v poklese cien čipov.

Svetový trh s čipmi sa v posledných mesiacoch oslabil. Tento vývoj sa odzrkadlil na štvrťročných výsledkoch jedného z najväčších výrobcov týchto dôležitých komponentov, juhokórejskej spoločnosti Samsung Electronics.

Jej tržby v prvom štvrťroku tohto roka dosiahli 63,75 bilióna wonov (približne 48 miliárd USD), čo predstavuje medziročný pokles o 18 %. K predchádzajúcemu štvrťroku sa tržby spoločnosti Samsung znížili približne o desatinu.

K oveľa väčšiemu poklesu však došlo v prípade prevádzkového zisku. Ten sa oproti prvému štvrťroku 2022 znížil o 95,5 percenta a dosiahol len 640 miliárd wonov (približne 480 miliónov USD). Ide o najnižší prevádzkový zisk od finančnej krízy v roku 2009. Medzikvartálne sa prevádzkový zisk znížil o 85 percent. Čistý zisk spoločnosti Samsung Electronics dosiahol v prvom štvrťroku tohto roka 1,57 bilióna wonov (približne 1,2 miliardy USD), čo predstavuje medziročný pokles o 86 percent a medzikvartálny pokles o 93 percent.

Zhoršili sa aj všetky kľúčové ukazovatele ziskovosti spoločnosti. Ukazovateľ ROE dosiahol v prvom štvrťroku tohto roka len dve percentá, zatiaľ čo v poslednom štvrťroku minulého roka dosiahol 29 percent a v prvom štvrťroku 2022 15 percent. Rentabilita tržieb klesla na 0,02, keď pred rokom bola 0,15 a v poslednom štvrťroku minulého roka dokonca 0,34.

Aj ukazovateľ marže EBITDA sa neustále znižuje. V prvom štvrťroku minulého roka dosiahla 30 %, v poslednom štvrťroku minulého roka 19 % a v prvých troch mesiacoch tohto roka len 15 %.

Analytici očakávajú, že pokles výroby pamäťových čipov sa do konca prvého polroka ešte prehĺbi a v druhej polovici tohto roka dôjde k oživeniu. „Zásoby pamäťových čipov pravdepodobne dosiahnu vrchol v druhom štvrťroku, ale ceny čipov Dram a Nand sa v druhej polovici pravdepodobne odrazia,“ povedal pre Financial Times Kim Dong-won, analytik spoločnosti KB Securities.

Zhoršujúce sa hospodárske výsledky však zatiaľ nemali negatívny vplyv na hodnotu akcií spoločnosti Samsung Electronics. Od začiatku tohto roka akcie spoločnosti Samsung posilnili o takmer 27 %. Na druhej strane je tu skutočnosť, že v medziročnom porovnaní akcie spoločnosti Samsung vzrástli len o necelých šesť percent. * Vývoj od začiatku tohto roka však naznačuje, že investori pravdepodobne očakávajú skoré oživenie na trhu s čipmi, a tým aj zlepšenie výsledkov spoločnosti Samsung Electronics do konca tohto roka.

Zároveň je potrebné poznamenať, že akcie najväčšieho konkurenta spoločnosti Samsung, spoločnosti Apple, od začiatku tohto roka posilnili o viac ako 40 percent. V medziročnom porovnaní si polepšili o 17,2 percenta. Apple si tak upevnil pozíciu najhodnotnejšej spoločnosti na svete s trhovou kapitalizáciou 2,76 bilióna dolárov. Spoločnosti Samsung Electronics patrí 22. pozícia s necelými 353 miliardami dolárov.*

Napísali analytici spoločnosti Zetano

* Minulé výsledky nie sú zárukou budúcich výsledkov