USA, vlajka

Nezamestnanosť v USA klesla na dvojročné minimum. Rast miezd ale na infláciu nestačí

Nové dáta z amerického trhu práce pozitívne prekvapili. Februárová nezamestnanosť sa dostala na dvojročné minimum, a je tak už na úrovni pred prepuknutím pandémie.

Vo februári v Spojených štátoch vzniklo 678 tisíc pracovných miest. Americký trh práce tak pokračuje v pozitívnom prekvapovaní odhadu analytikov. Miera nezamestnanosti v USA sa tak vo februári znížila o 0,2 percentuálneho bodu na 3,8 percenta. Zvyšuje sa tak optimizmus, že najsilnejšia ekonomika sveta môže bez väčších problémov prestať hrozby plynúce z vypuknutia vojny na Ukrajine a dramaticky rastúcich cien komodít, najmä ropy a zemného plynu.

Mzdy v Spojených štátoch vo februári medziročne vzrástli o 5,1 percenta, čo ale zďaleka nestačí vykompenzovať tempo rastu cenovej hladiny, ktoré v januári dosiahlo 7,5 percenta. Kúpna sila miezd sa tak v USA medziročne o viac ako dve percentá znížila.

Posledný vývoj na pracovnom trhu tak utvrdzuje analytikov v tom, že americká centrálna banka čoskoro pristúpi k zvyšovaniu úrokových sadzieb. „Mala to urobiť už dávno,“ uviedol pre agentúru Reuters Chris Low, hlavný ekonóm newyorskej spoločnosti FHN Financial.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.