Euro prudko posilnilo. Spoločná európska mena reagovala na jastrabie signály zo strany ECB

Spoločná európska mena sa v pondelok vyšplhala na najsilnejšiu úroveň od polovice augusta, čím sa výrazne odpútala od parity voči americkému doláru. Euro za to vďačí najmä signálom, ktoré vysiela Európska centrálna banka smerom k svojej zamýšľanej menovej politike.

Počas pondelkového obchodovania dosiahol kurz eura voči americkému doláru až 1,0198, čo je najsilnejšia úroveň od polovice augusta tohto roka. Euro len v pondelok posilnilo voči doláru o 1,5 %, čím nadviazalo na piatkové obchodovanie, keď si pripísalo 0,88 %.

Nahradí euro dolár?

„Pozícia sa mení, zatiaľ čo predtým bol dolár trendový, teraz vidíme komentáre Európskej centrálnej banky, ktoré sú veľmi jastrabie,“ povedala Jane Foleyová, vedúca oddelenia stratégie obchodovania s menovými pármi v Rabobank, pre agentúru Reuters.

Podľa nej môžu pri súčasnom vývoji zohrávať úlohu aj očakávania týkajúce sa najnovších údajov o inflácii v USA. Existuje totiž pomerne vysoká pravdepodobnosť, že tempo rastu cien v USA sa bude ďalej zmierňovať, čo by znamenalo, že Federálny rezervný systém môže zmierniť zvyšovanie úrokových sadzieb. Na druhej strane sa očakáva, že ECB bude viac sprísňovať menovú politiku, čo priťahuje investorov k euru.