lithium baterie, lithium, Mexiko, naleziště lithia

Najväčší čílsky ťažiar lítia oznámil rapídny rast tržieb aj zisku. Pomáha záujem o elektromobilitu

Čílska ťažobná spoločnosť SQM, ktorá je druhým najväčším globálnym producentom lítia, oznámila gigantický nárast tržieb aj zisku v treťom tohtoročnom štvrťroku. Môže za to rastúci dopyt po batériách ako do elektromobilov, tak do spotrebnej elektroniky.

Spoločnosť SQM v treťom tohtoročnom štvrťroku utŕžila vyše 660 miliónov dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 46 percent. V prípade zisku však druhý najväčší producent lítia na svete zaznamenal doslova explóziu. Zatiaľ čo vlani od júla do septembra zarobil 1,7 milióna dolárov, tento rok to bolo asi 62-krát viac, teda 106 miliónov.

„Výsledky boli z prevažnej väčšiny ťahané vyššími predajmi lítia, jódu a ďalších komodít, rovnako ako ich vyššími cenami,“ uviedol v tlačovom vyhlásení výkonný riaditeľ SQM Ricardo Ramos. Len v prípade lítia sa predaje medziročne zdvihli o viac ako 80 percent.

„V súčasnej dobe ťažíme na úrovni kapacity 120 tisíc ton ročne,“ dodal Ramos s tým, že v budúcom roku chce spoločnosť SQM svoju kapacitu zvýšiť až na 180 tisíc ton. Tento rok by tak firma mohla predať takmer 100-tisíc ton lítia na globálny trh.