usa vlajka

USA, Kanada a Mexiko rokujú o prehĺbení voľného obchodu. Naraziť môžu o autopriemysel

Prvýkrát po piatich rokoch k rokovaciemu stolu zasadli zástupcovia Spojených štátov, Kanady a Mexika. Cieľom je prehĺbenie vzájomnej ekonomickej spolupráce. Kanada a Mexiko sa ale obávajú amerických požiadaviek v oblasti automobilového priemyslu.

Spojené štáty sú najväčším obchodným partnerom ako Kanady, tak Mexika. A medzi týmito krajinami je v rámci vzájomného obchodu na jednom z popredných miest automobilový priemysel. Práve preto sa dá očakávať, že pri obchode s automobilmi sa môže objaviť zádrhel. Kanada s Mexikom sa obávajú plánovanej podpory elektromobility zo strany administratívy Joea Bidena, čo môže viesť k uprednostňovaniu amerických výrobcov vozidiel pred tými zo zvyšných dvoch krajín.

Kanada aj Mexiko tak budú po USA požadovať, aby sa ich firmy stali súčasťou dodávateľského reťazca v oblasti výroby elektromobilov. Mexický prezident Andres Manuel Lopet Obrador tiež bude požadovať, aby sa mexický energetický sektor nestal prílišným cieľom súkromných investorov, respektíve aby mexická vláda hrala v energetike aj naďalej prím. Mexiko totiž nechce dopustiť, aby presadzovanie elektromobility viedlo v konečnom dôsledku k rastu cien energií.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.