hongkong, ázia

Na ázijské akciové trhy dorazila dobrá nálada. Aj vďaka správam o pandémii v Číne

Akcie na burzách v Číne, Hongkongu aj Tokiu na začiatku posledného augustového týždňa posilňovali. Rástli najmä zdravotnícke a technologické tituly. Optimizmus do žíl investorov vlial tiež vývoj pandémie v Číne.

Hlavný aj súhrnný index šanghajskej burzy v pondelok posilnili približne o 1,5 percenta. Akciám pomohlo, že úrady neoznámili žiadny nový prípad nákazy covidom. Stalo sa tak prvýkrát od júla a podľa odborníkov by to mohlo značiť, že lokálna epidémia, ktorá práve minulý mesiac prepukla, je na ústupe. Investori tiež ocenili náznaky regulátorov smerujúce k väčšej liberalizácii finančných trhov.

V podobnom duchu sa obchodovalo aj v Hongkongu. Súhrnný index Hang Seng tam počas pondelka získal viac ako jedno percento a odrazil sa tak z desaťmesačného minima, ku ktorému sa priblížil v uplynulom týždni. Najviac rástli technologické a farmaceutické tituly. Index mapujúci vývoj práve akcií zdravotníckych firiem získal bezmála päť percent, čo je najvyššií denný nárast od konca júla.

Tokijský index Nikkei spevnil o 1,78 percenta, keď sa odrazil od najnižšej úrovne od vlaňajšieho decembra. Burzu v japonskej metropole ťahali predovšetkým akcie výrobcov automobilov.