FED

Fed začne uťahovať menovú politiku už v novembri, odhaduje Goldman Sachs

Podľa americkej investičnej banky Goldman Sachs sa výrazne zvýšila pravdepodobnosť, že Federálny rezervný systém začne už tento rok v novembri obmedzovať kvantitatívne uvoľňovanie. Zníženie objemu nákupu vládnych dlhopisov a hypotekárnych záložných listov potom má prísť na každom ďalšom zasadnutí Fedu.

Investičná banka Goldman Sachs zvýšila pravdepodobnosť, s ktorou Federálny rezervný systém (americká centrálna banka) obmedzí nákupy cenných papierov v rámci kvantitatívneho uvoľňovania už tento rok v novembri, na 45 z predchádzajúcich 25 percent. Súčasne sa znížila pravdepodobnosť, že by s tým Fed začal až v decembri, z pôvodných 55 na 35 percent.

Podľa analytikov Goldman Sachs bude dochádzať na každom ďalšom politickom zasadnutí Fedu k rozhodnutiu o obmedzení týchto nákupov o 15 miliárd dolárov. Desať miliárd bude pripadať na zníženie nákupov vládnych dlhopisov a päť miliárd na zníženie odkupov hypotekárnych záložných listov.

„Pokiaľ bude obmedzovanie kvantitatívneho uvoľňovania postupovať tempom 15 miliárd dolárov na jedno zasadnutie menovej politiky výboru Fedu, k úplnému vypnutiu nákupov cenných papierov dôjde v septembri 2022,“ uviedli analytici Goldman Sachs. Ďalšie sprísnenie menovej politiky by sa potom už mohlo diať len skrze zvyšovania úrokových sadzieb.