slovenská vlajka

Miera nezamestnanosti na Slovensku klesla v októbri na ročné minimum 3,9 percenta

Miera nezamestnanosti na Slovensku v októbri klesla na 3,90 percenta zo septembrových 3,98 percenta, informoval dnes novinárov minister sociálnych vecí Erik Tomáš. Už druhý mesiac po sebe tak zostala pod štyrmi percentami. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka miera nezamestnanosti klesla o 0,47 percentuálneho bodu.

„Nezamestnanosť klesla na najnižšiu úroveň“

„Nezamestnanosť klesla na najnižšiu úroveň v tomto roku. Klesla vo všetkých regiónoch,“ povedal Tomáš.

Podľa údajov Úradu práce SR evidovali úrady práce v krajine v októbri približne 169 700 uchádzačov o zamestnanie. To predstavuje medziročný pokles o 4,8 percenta. Zároveň evidovali viac ako 81 tisíc voľných pracovných miest. Slovensko má približne 5,4 milióna obyvateľov.

Slovenská vláda dnes schválila stimuly pre dve priemyselné firmy, ktoré vytvoria spolu 380 pracovných miest. Celkovo investujú približne 54 miliónov eur do rozšírenia existujúcej výroby automobilových komponentov a žeriavov na manipuláciu s kontajnermi vo svojich závodoch na východnom Slovensku.

Inšpirácia z Česka

Nová slovenská vláda vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že obmedzí nočnú a nadčasovú prácu zamestnancov. „Slovensko je nelichotivým majstrom v práci v neštandardných hodinách vrátane nočnej práce. Chceme znížiť počet týchto neštandardných hodín. Tam, kde to nie je možné, chceme, aby ľudia dostávali príplatky za prácu v noci, vo sviatky a cez víkendy,“ povedal Tomáš. Zamestnanci už majú na tieto príplatky nárok zo zákona.

Slovensko začiatkom tohto roka zmenilo metodiku vykazovania hlavných údajov o nezamestnanosti, ktorá teraz zohľadňuje aj uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku, a Bratislava sa inšpirovala Českou republikou. Podľa novej metodiky je miera nezamestnanosti na Slovensku nižšia ako podľa údajov zostavovaných podľa predchádzajúcich pravidiel.

zdroj: ČTK