USA, kongres, vlajka, zmena, vláda

Kongres USA ovládli nové spory o hroziacom ochromení štátnych financií

V utorok predstavili demokrati a republikáni v Kongrese dva rôzne recepty na odvrátenie hroziaceho nedostatku finančných prostriedkov pre federálne úrady USA. Podľa mediálnych správ zatiaľ čo strana prezidenta Joea Bidena navrhuje dočasný zákon o financovaní, ktorý okrem iného počíta so zvýšením pomoci Ukrajine, pravicová strana má v úmysle presadiť zníženie niektorých výdavkov a počíta napríklad s prísnejšou imigračnou politikou. Ak politici oboch strán nenájdu do sobotňajšej polnoci spoločnú reč, hrozí dočasné prepúšťanie mnohých štátnych zamestnancov a obmedzenie fungovania niektorých úradov.

Nový fiškálny rok

V Spojených štátoch sa v nedeľu začína nový fiškálny rok, pred ktorým musí parlament schváliť balík peňazí pre federálne úrady. Biden sa už na jar dohodol s republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym na pláne, ktorý čiastočne vyhovel požiadavkám pravice na obmedzenie niektorých výdavkov.

Radikálne krídlo republikánov však chce oveľa hlbšie škrty, ktoré by mali znížiť objem dohodnutého rozpočtového plánu o 120 miliárd dolárov (asi 2,76 bilióna Sk) na celkovú sumu 1,47 bilióna dolárov (asi 34 biliónov Sk).

Bitka dvanástich zákonov

V utorok sa v Kongrese začal boj o podobu dvanástich návrhov zákonov, ktoré majú upraviť rozpočty jednotlivých federálnych ministerstiev. Ich rýchle schválenie je však podľa amerických médií kvôli sporom takmer vylúčené, preto sa pozornosť sústreďuje najmä na návrhy na dočasné financovanie vlády. Tie majú zabezpečiť dostatok peňazí do polovice novembra a zabrániť tzv. shutdownu, teda obmedzeniu prevádzky úradov a dočasnému prepúšťaniu.

Demokrati kontrolujúci Senát predložili v tejto komore návrh, ktorý podľa agentúry Reuters počíta so šiestimi miliardami dolárov na pomoc Ukrajine. Republikáni však nechcú ďalej zvyšovať pomoc Kyjevu a majú v úmysle obmedziť iné kapitoly vrátane migrácie, kde chcú namiesto toho presadiť peniaze na pokračovanie výstavby múru na hranici s Mexikom. Preto sa podľa McCarthyho v piatok v Snemovni reprezentantov rozhodli prísť s vlastným návrhom na dočasné financovanie vlády. Podľa amerických komentátorov je však nepravdepodobné, že by tento návrh získal potrebný súhlas demokratov v Senáte.

Podobne ako v minulých prípadoch ostrých debát o rozpočte sa obe strany navzájom obviňujú z toho, že svojou nezodpovednou politikou priviedli krajinu na pokraj shutdownu.

„Republikáni zo Snemovne reprezentantov by sa mali pripojiť k Senátu, prestať hrať politické hry so životmi ľudí a rešpektovať dvojstrannú dohodu, za ktorú v máji hlasovali dve tretiny z nich,“ pripomenula hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová jarný rozpočtový pakt.

McCarthy, naopak, vyzval demokratov, aby sa postavili za jeho návrh. „Urobme niečo s hranicami, udržme vládu v chode a ukážme tejto krajine, že to dokážeme urobiť správne,“ povedal v narážke na imigračné plány republikánov. Zatiaľ čo líder republikánov v Senáte Mitch McConnell v utorok signalizoval podporu návrhu demokratov, McCarthy je pod tlakom radikálneho krídla, ktoré hrozí jeho odvolaním, ak nesplní požiadavky na rozpočtové škrty. Podľa amerických médií možno v najbližších dňoch očakávať veľmi búrlivú diskusiu.

zdroj: čtk