Ústredie EY, projekt

Účtovná spoločnosť EY upúšťa od plánu oddeliť divízie auditu a poradenstva

Účtovná spoločnosť EY, predtým známa ako Ernst & Young, zrušila plány na oddelenie svojich audítorských a poradenských divízií. Jej americká časť bola proti. S odvolaním sa na internú správu firmy o tom dnes informuje internetová stránka BBC. EY je súčasťou takzvanej veľkej štvorky svetových účtovných poradenských spoločností spolu s Deloitte, KPMG a PwC.

Projekt Everest

Ak sa dohoda – interne nazývaná „Projekt Everest“ – uskutoční, bude to znamenať najväčší otras v odvetví účtovných služieb za viac ako dve desaťročia.

Oznámenie spoločnosti EY ukončí rok trvajúci boj o získanie internej podpory pre túto divíziu. Plán prišiel v čase, keď regulačné orgány vyzvali na rozsiahle reformy v odvetví služieb v súvislosti s konfliktom záujmov a zlými pracovnými postupmi.

Problémy EY

EY podľa BBC v internom memorande uviedla, že si je vedomá problémov spojených s oddelením niektorých častí svojho podnikania. „Uvedomujeme si tiež, že potrebujeme viac času na uskutočnenie potrebných investícií na prípravu podnikov na oddelenie,“ uviedla spoločnosť.

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) stál projekt spoločnosť viac ako 100 miliónov dolárov (vyše 2,1 miliardy korún). Začiatkom tohto mesiaca nemecký úrad pre dohľad nad účtovníctvom APAS udelil spoločnosti EY pokutu vo výške pol milióna eur (11,7 mil. Kč) za pochybenie z čias, keď firma vykonávala audit v súčasnosti skrachovanej nemeckej spoločnosti Wirecard.

Zdroj: ČTK