eurozóna, euro

Inflácia v eurozóne atakuje päťpercentnú hranicu. Ťahúňom sú ceny energií

Novembrová medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla 4,9 percenta. Vyplýva to z predbežného bleskového odhadu Eurostatu. Vôbec najrýchlejšie vzrástli ceny energií, a to o viac ako 27 percent.

Rast cien energií v krajinách platiacich eurom v novembri opäť zrýchlil. Zatiaľ čo vlani v novembri elektrina a plyn ešte medziročne zlacňovali o viac ako osem percent, tohtoročný november priniesol prudké zdraženie o 27,4 percent. Ostatné položky zahrnuté do harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien zdražovali v rozmedzí 1,9 až 2,7 percent.

Najvyššiu mieru inflácie Eurostat nameral v Litve, a to 9,3 percent. S 8,4 percentami nasledovalo Estónsko, tretia najvyššia rýchlosť rastu cien zaznamenalo Lotyšsko, a to o 7,4 percent. Naopak najnižšiu infláciu zaznamenala Malta, kde sa ceny medziročne zvýšili len o 2,3 percenta. Pod troma percentami (2,7) sa inflácia ešte držala už len v Portugalsku.

V troch členských krajinách eurozóny došlo k viac ako jednopercentnému zvýšeniu cien v porovnaní s októbrom. Na Malte ale došlo k medzimesačnej deflácii vo výške 2,4 percenta. Malta bola zároveň jedinou krajinou eurozóny, kde cenová hladina medzimesačne klesla.