Tokio

Divoký utorok na ázijských trhoch. Akcie najprv spevnili, dole ich ale poslalo vyjadrenie šéfa Moderny

Ázijské akciové trhy sa na začiatku utorkového obchodovania najprv vyviezli na vlne optimizmu, ktorá dorazila z Európy a Spojených štátov, a burzy začali posilňovať. Lenže Tokio a Hongkong nakoniec uzavreli v zápornom teritóriu.

Keď sa európske a americké akcie v pondelok spamätali z piatkových výpredajov, ázijské trhy ešte reagovali na správy o objavení koronavírusového variantu omikrón. Na začiatku utorkového obchodovania sa preto vyviezli na vlne optimizmu, ktorá do Ázie dorazila s oneskorením.

Lenže dobrá nálada tam nevydržala dlho. Krátko popoludní tamojšieho času začal tokijský index Nikkei oslabovať a oproti pondelku sa prepadol o viac ako 1,5 percenta. V podobnom duchu sa vyvíjalo obchodovanie aj na burze v Hongkongu. Z významných ázijských trhov sa tak v mierne pozitívnom teritóriu udržala len Šanghaj, ktorá však tiež krátko výrazne prepadla. Nakoniec uzatvárala pár stotín percenta nad pondelkovou úrovňou.

Na vine je vyjadrenie výkonného riaditeľa spoločnosti Moderna Stéphana Bancela, ktorý pre denník Financial Times uviedol, že účinnosť existujúcich vakcín bude oproti variantu omikrónu nižšia. Investori sa tak zľakli možných ekonomických dôsledkov.