Nemecko, vlajka

Budúci nemecký kancelár Olaf Scholz ukázal, kto by mohol viesť Bundesbanku

Spolkový kancelár Olaf Scholz by mohol na čelo nemeckej centrálnej banky nominovať Joachima Nagela. Vo štvrtok o tom informoval britský denník Financial Times s odkazom na dobre informovaný zdroj.

Päťdesiatpäťročný Nagel v súčasnosti pracuje vo vysokej pozícii v Banke pre medzinárodné platby (BIS – Bank for International Settlements). A práve obsadenie čela Bundesbanky bude jednou z prvých personálnych úloh novej spolkovej vlády.

Joachim Nagel je podľa ľudí, ktorí sa v medzinárodnom bankovníctve pohybujú, dobrou voľbou. Jeho kariéra je zo svojej väčšiny spojená práve s Bundesbankou, z ktorej ešte len vlani do BIS odišiel. Pokiaľ bude Nagel nominovaný a vo funkcii guvernéra Bundesbanky potvrdený, nahradí na jej čele Jense Weidmanna, ktorý naopak z nemeckej centrálnej banky na konci roka odíde. A získa po ňom aj miesto v Rade guvernérov Európskej centrálnej banky.

Weidmann svoje rozhodnutie odísť z Bundesbanky oznámil 20. októbra a vysvetlil ho osobnými dôvodmi. Weidmann okrem iného platil za kritika politiky Európskej centrálnej banky, ktorá je už niekoľko rokov veľmi uvoľnená. Prezidentka ECB Christine Lagardeová však nad jeho krokom vyjadrila ľútosť.