Britský minister financií poslal libru dole

Šéf britskej štátnej pokladnice Sajid Javid pochybuje o silných postbrexitových väzbách medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou.

Keď ako vplyvný politik hovoríte s médiami, musíte si dávať pozor na to, čo im poviete. Naposledy sa o tomto pravidle presvedčil britský minister financií Sajid Javid, ktorý poskytol rozhovor denníku Financial Times. Počas interview okrem iného spomenul, že by Veľká Británia po opustení Európskej únie nemala bazírovať na nekompromisnom dodržiavaní únijných pravidiel v niektorých kľúčových oblastiach, na ktorých Európska únia stojí.

Na ministrove slová bezprostredne zareagovala britská libra, ktorá voči doláru stratila jednu desatinu percenta a mierne aj voči euru. Ministrove slová si totiž trhy preložili tak, že po vypršaní pobrexitového prechodného obdobia na konci tohto roka sa výrazne skomplikuje obchod medzi Britskými ostrovmi a Európskou úniou.

Javidove výroky počas pondelka doplnil tiež tlačový hovorca premiéra Borisa Johnsona s tým, že Veľká Británia bude vo vzťahu k Európskej únii preferovať prerokovanie dohody o voľnom obchode namiesto zotrvávania v konaní s pravidlami EÚ. „Na trhoch je to vnímané ako signál, že sa Spojené kráľovstvo od Únie začne vzďaľovať,“ uviedol pre agentúru Reuters Adam Cole, forexový stratég spoločnosti RBC Capital Markets.