Švajčiarske banky objavujú čaro kryptomien

Alpské veľmoci platia za finančne konzervatívne krajiny, čo sa dá povedať o tamojšom bankovom sektore. Napriek tomu už si niektoré švajčiarske finančné domy pootvorili vrátka do sveta kryptomien.

Hoci sú také banky vo Švajčiarsku stále v úplnej menšine, Zürišská SEBA Bank AG už vlani v novembri získala licenciu na poskytovanie svojich služieb v kryptomenách. Teraz už spravuje majetok v digitálnych menách v objeme prevyšujúcom sto miliónov dolárov.

Banka má oprávnenie viesť bankový účet v kryptomenách, rovnako u nej uložený majetok skrze kryptomenového obchodovania zhodnocovať. SEBA Bank sa tiež darí svoje služby v sektore digitálnych mien ponúkať za hranicami Švajčiarska. Medzi jej pôsobisko patria napríklad Spojené štáty, Hong Kong, Singapur, ale tiež niekoľko európskych krajín vrátane Rakúska, Francúzska, Talianska alebo Nemecka.

SEBA Bank ale nie je prvou švajčiarskou bankou, ktorá nazrela do sveta kryptomien. Napríklad už v roku 2017 začala ponúkať spravovanie bitcoinového majetku banka Falcon Group. Podľa analytikov ide o nezadržateľný trend, ktorý je síce stále ešte vo svojich začiatkoch, avšak s veľkým rastovým potenciálom.