usa, americka vlajka

Finančné trhy hľadajú rovnováhu. Pomôže rast úrokovej sadzby amerických vládnych dlhopisov

Podľa Kita Juckese, globálneho makroekonomického stratéga francúzskeho bankového domu Société Générale je pre súčasné dianie na finančných trhoch kľúčová úroková sadzba amerických vládnych dlhopisov.

Juckes je presvedčený, že kým sa trhová úroková sadzba u desaťročných bondov nevyšplhá aspoň na dve percentá, voľný kapitál bude na trhoch rotovať medzi dlhopismi, akciami, prípadne ďalšími aktívami, ktoré zaručujú solídny stupeň krátkodobého zhodnotenia za prijateľné riziko. „Na trhoch nebude panovať mier, kým úroková sadzba pri amerických vládnych dlhopisoch nevystúpi na dve percentá,“ uviedol Juckes vo svojej Glos.

Podľa neho sa ukazuje, že investori sú veľmi citlivý na výkyvy v trhovom ocenení bondov, čo sa prejavuje prelievaním voľných prostriedkov na akciové trhy a späť do dlhopisov. Investori tiež na rast sadzieb pri dlhopisoch reagujú presunom peňazí z rastových akcií do cyklických.

Nedávny rast sadzieb sa tiež prejavil na technologickom indexe Nasdaq, ktorý oslabil. Investori skrátka uprednostnili relatívne slušný výnos bondov pred (z ich pohľadu) rizikovými technologickými titulmi. Táto citlivosť sa zrkadlí aj na devízovom trhu, najmä na vývoji kurzu menových párov euro-dolár a dolár-jen.