dolar, americké akcie

Americký dolár v pondelok posilnil tretíkrát v rade. Investori sú napätí kvôli Fedu

Dolár má za sebou tretiu seansu v rade, počas ktorej posilnil. Dôvodom je čiastočne zatváranie krátkych pozícií na americkom dolári a čiastočne rastúce napätie pred plánovaným zasadnutím Federálneho rezervného systému.

Dolárový index, ktorý vyjadruje kurz americkej meny voči košu šiestich významných svetových mien, posilnil v pondelok o 0,1 percenta. Dolár bol podporený najmä zmenšujúcim sa objemom stávok na jeho oslabovanie, keď dochádzalo k uzatváraniu mnohých krátkych pozícií voči nemu. U investorov sa tiež stupňuje očakávanie, že zo zasadania Fedu, ktoré je naplánované na tento týždeň, sa ozve optimistický tón ohľadom vývoja americkej ekonomiky.

Rastúca dôvera v dolár je v posledných dňoch posilnená tiež rastúcim výnosom z desaťročných vládnych dlhopisov a v neposlednom rade neistotou spojenou s plánovanými zasadnutiami centrálnych bánk Veľkej Británie a Japonska. Fed, Bank of England a Bank of Japan totiž môžu udať smer, ktorým sa v najbližších týždňoch začnú uberať úrokové sadzby v hlavných svetových ekonomikách. Očakávania ich rastu sa tak premieta už teraz v podobe posilňujúceho amerického dolára.