akcie

Akcie v New Yorku vystúpili na nové historické maximá

Dow Jones index pokoril vo štvrtok doterajší rekord. Pod vplyvom skvelých čísel z amerického trhu práce vystúpil na najvyššiu úroveň v histórii. Rekord padol aj v prípade hlavného indexu newyorskej burzy S&P 500.

Ešte nikdy v histórii neuzatvorili indexy newyorskej burzy Dow Jones a S&P 500 v jediný obchodný deň tak vysoko ako vo štvrtok 11. marca. Dow Jones vystúpil na úroveň 32 485,5 a; S&P 500 na 3 934,83 ​​bodov. Technologický index Nasdaq sa dostal na svoju najvyššiu úroveň z polovice februára, nárastom o 2,5 percenta.

Akcie na Wall Street sa zviezli na vlne optimizmu, ktorú vyvolali dáta z amerického trhu práce. Počas uplynulého týždňa sa totiž počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti znížil podstatne viac, než sa očakávalo. Ďalším stimulom pre akciové trhy bol podpis Joe Bidena pod fiškálny stimulačný balíček v objeme 1,9 bilióna dolárov, ktorý prešiel oboma komorami amerického Kongresu.

Vývoj na trhu práce tak potvrdzuje odhady, že americké hospodárstvo naberá dych a fiškálny balíček by jeho oživenie mohol ešte urýchliť. Zároveň sa v USA darí dostávať epidémiu koronavírusu pod kontrolu s postupujúcim očkovaním. To je ďalší dôvod pre investorov, aby sa domnievali, že ekonomika je na vzostupe.