Facebook

Facebook možno bude musieť predať WhatsApp a Instagram

Federálna obchodná komisia USA a takmer každý štát Spojených štátov žalujú spoločnosť Facebook pre podozrenie z nekalých obchodných praktík. Prevádzkovateľ sociálnej siete vraj využíval stratégiu „kúpiť, alebo pochovať“, aby sa zmocnil svojich silných konkurentov.

Právne kroky boli podniknuté z dôvodu podozrenia, že Facebook v minulosti využíval akvizície spoločnosti Instagram a WhatsApp z toho dôvodu, aby obmedzil vážnu konkurenciu. Za Instagram dal Facebook v roku 2012 miliardu dolárov, o dva roky neskôr  kúpil WhatsApp za 19 miliárd. Podľa úradov by teda malo dôjsť k náprave.

Tá má mať podobu núteného predaja oboch spomínaných aplikácií. Takáto požiadavka zo strany štátnych orgánov pravdepodobne vyvolá dlhodobé právne spory, pretože Federálna obchodná komisia transakcie už skôr schválila. Podľa novej generálnej prokurátorky Letitie Jamesovej Facebook prevzal Instagram aj WhatsApp ešte predtým, než sa vôbec stačili rozvinúť a sociálnej sieti konkurovať. Podľa zástupcov Facebooku ide len o neprípustnú snahu štátu revidovať históriu. Vláda vraj len docieli pocit, že žiadny obchod nemusí byť v budúcnosti konečný.