ubytovanie

Airbnb má za sebou impozantný vstup na Wall Street

Ubytovacia platforma Airbnb vstúpila vo štvrtok na newyorskú burzu. Primárna verejná ponuka znela 68 dolárov za akciu. Lenže ešte pred otvorením trhov bolo jasné, že cena akcií Airbnb vyletí nahor. Vstup na burzu priniesol spoločnosti 3,5 miliardy dolárov.

Akcie Airbnb otvorili obchodovanie na cene 146 dolárov za ackiz, čo predstavuje viac ako dvojnásobok IPO ceny. Počas dňa sa ich cena vyšplhala až na 165 dolárov a spoločnosť Airbnb uzavrela na úrovni tesne pod 145 dolármi za akciu.

Investori vstup Airbnb na burzu evidentne kvitovali a ich hlad po akciách ubytovacej platformy to len dokázal. Ide o najúspešnejšie IPO na Wall Street v tomto roku. Hoci bola spoločnosť Airbnb veľmi tvrdo zasiahnutá pandémiou koronavírusu, investori veria, že má to najhoršie za sebou a čaká ju žiarivá budúcnosť.

Vývoj počtu ubytovaných cez Airbnb ešte pred prepuknutím pandémie naznačoval, že o tento typ ubytovania je u cestovateľov stále väčší záujem. Svedčil o tom nárast ubytovania cez Airbnb, akonáhle počas letných mesiacov došlo k uvoľneniu protiepidemických opatrení v niektorých krajinách. „Myslím si, že príliš veľa ľudí neverilo, že sa nám tento rok vstup na burzu podarí,“ uviedol pre agentúru Reuters Brian Cheska, výkonný riaditeľ Airbnb.