Akcie

Burza v Hongkongu počas utorka oslabila, kvôli napätiu medzi USA a Čínou

Hongkonské akcie v utorok oslabovali pod vplyvom pretrvávajúceho obchodného napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou, ale aj kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii práve v USA. Dole išli trhy taktiež v iných ázijských krajinách.

Burzový index Hang Seng na hongkonskej burze stál na čele oslabení akciových trhov, ku ktorému došlo na niekoľkých burzách v Ázii. Hang Seng stratil bezmála 0,8 percenta, a ukázal tak smer aj ďalším indexom. Ku koncu utorkového obchodovania však jeho pád prekonal soulský index Kospi, ktorý oslabil o 1,6 percenta. Mierne klesli aj akcie v Šanghaji alebo Tokiu.

Na vine je predovšetkým ďalšie vyostrenie americko-čínskych obchodných a politických vzťahov po tom, čo Spojené štáty uvalili finančné sankcie na niektorých čínskych predstaviteľov. To zvýšilo nervozitu na trhoch v obavách pred ďalším vystupňovaním obchodného napätia medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Sankcie navyše prišli bez predchádzajúceho varovania a čínske ministerstvo zahraničia už americkú stranu vyzvalo, aby od opatrení upustila.

Okrem toho došlo k zhoršeniu epidemickej situácii v USA, ako aj v Južnej Kórei, kde sa počet novo potvrdených nákaz koronavírusu zvýšil. Nárast by mal pokračovať aj počas nasledujúceho týždňa.