Európa, Európská unie

Európske akcie privítali nový rok vystúpením na nový rekord. Apple prelomil 3 bilióny dolárov

Paneurópsky akciový index začal obchodovanie v roku 2022 vystúpením na nový rekord. Na najvyššej úrovni v histórii sa mu podarilo tiež uzavrieť, keď iba o štyri stotiny bodu prekonal doterajšie maximum zo 17. novembra minulého roka.

Európske akcie vstúpili do roku 2022 vo veľkom štýle. Paneurópsky akciový index Stoxx 600 posilnil na najvyššiu úroveň vo svojej histórii na 491,4 bodu. Hoci pondelkové obchodovanie uzavrel len tesne pod hranicou 490 bodov, podarilo sa mu oproti poslednému obchodnému dňu minulého roka pridať necelé pol percento.

Najviac sa darilo akciám leteckej spoločnosti Lufthansa, ktoré spevnili takmer o deväť percent. O 8,5 percenta vyššie uzavreli akcie spoločnosti Auto1 Group SE. Rástli aj akcie bankových spoločností alebo výrobcov automobilov.

Rastom začalo obchodovanie v novom roku aj na Wall Street. Všetky hlavné indexy newyorskej burzy v pondelok spevňovali. Akcie technologickej spoločnosti Apple prvýkrát vystúpili úroveň, pri ktorej sa trhová hodnota Applu dostala na 3 bilióny dolárov. Cez bilión sa Apple dostal v auguste 2018, dva bilióny pokoril vlani v marci po necelých dvoch rokoch. Prelomiť tretí bilión dolárov Applu trvalo len niečo vyše 10 mesiacov.