euro

Nemecko chystá od roku 2023 obrie daňové úľavy. Dotknú sa zamestnancov aj menších firiem

Spolkový minister financií Christian Lindner chce od budúceho roka Nemcom výrazne uľaviť na daniach. Chystá sa predstaviť opatrenia, ktoré jednotlivcom aj malým a stredným firmám ušetria najmenej 30 miliárd eur ročne.

„Uľavíme ľuďom a malým a stredným podnikom o viac ako 30 miliárd eur,“ povedal Christian Lindner (FDP) v nedeľu nemeckému denníku Bil dam Sonntag. Lindner pripomenul, že štátny rozpočet na rok 2022 bol zostavený ešte predchádzajúcou vládou kancelárky Angely Merkelovej (CDU). Preto bude daňové úľavy navrhovať od roku 2023, čo zahrnie aj do prípravy štátneho rozpočtu práve na budúci rok.

Úľavy budú mať podobu príspevkov na penzijné pripoistenie alebo koniec príplatkov u cien elektriny. Malým a stredne veľkým firmám chce Christian Lindner znížiť daňovú záťaž napríklad pomocou započítania strát z rokov 2022 a 2023 oproti ziskom z predchádzajúcich rokov. Cieľom týchto opatrení je pomôcť lepšie zvládať dopady stále prebiehajúcej koronavírusovej pandémie.

Lindner tiež avizoval predĺženie využitia núdzovej klauzuly v nemeckej ústave, ktorá dá vláde možnosť získať nové pôžičky vo výške 100 miliárd eur. To sa má týkať však už len roku 2022, v budúcom roku sa vláda k dlhovej brzde vráti.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.