Kvôli pokračujúcej vojne na Ukrajine sa menia cenové predpovede u dôležitých komodít. Ropa nie je výnimkou.

Ropa sa aj budúci rok udrží nad sto dolármi za barel, predpovedajú analytici

Kvôli pokračujúcej vojne na Ukrajine sa menia cenové predpovede u dôležitých komodít. Ropa nie je výnimkou. Jej cena sa má aj v budúcom roku udržať nad sto dolármi za barel, teda asi o pätinu vyššie, než sa pôvodne očakávalo.

Priemerná cena ropy typu brent sa má tento rok vyšplhať až na 135 dolárov za barel. Myslí si to analytici americkej investičnej banky Goldman Sachs. Experti svoj odhad upravujú výrazne smerom nahor kvôli vypuknutiu vojny na Ukrajine a z nej vyplývajúcim negatívnym okolnostiam. A to predovšetkým v podobe nedostatočnej ponuky ruskej ropy na trhu, ktorou sa obchodníci hanbia nakupovať.

Analytici Goldman Sachs pritom pôvodne predpovedali, že cena ropy brent sa tento rok udrží pod sto dolármi za barel. V budúcom roku má čierne zlato síce mierne zlacniť, ale aj tak by sa priemerná cena mala pohybovať na úrovni okolo 115 dolárov, čo je približne o pätinu vyššie, než predstavoval pôvodný odhad.

Predaj ruskej ropy v marci zatiaľ klesol približne o polovicu. Rusko tak vyváža asi o tri milióny barelov ropy denne menej. Podľa Goldman Sachs ide o piaty najväčší pokles dodávok ropy od konca druhej svetovej vojny.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.