factory

Europoslanci diskutujú, ktoré energetické zdroje budú mať nárok na peniaze z fondu obnovy

Vedúci predstavitelia Európskej únie sú rozdelení v otázke, ktoré energetické zdroje by mali byť podporované z peňazí na podporu znižovania emisií skleníkových plynov. V hre je totiž možnosť, že by si na peniaze siahli aj projekty využívajúce k produkcii energie zemný plyn.

Európska komisia chce z fondu na obnovu ekonomiky po koronavírusovej kríze vyčleniť 40 miliárd eur na podporu energetických projektov, ktoré by znížili uhlíkovú intenzitu európskeho hospodárstva. Nárok na peniaze by nemali mať tie zdroje, ktoré spaľujú fosílne palivá. Členské štáty do tejto skupiny minulý týždeň zahrnuli aj výrobu elektriny z jadra.

Lenže v pondelok skupina europoslancov dala najavo, že keď na zelenej peniaze nedosiahne jadrová energetika, Komisia by mala zľaviť práve v oblasti zemného plynu a peniaze na projekty využívajúce tento zdroj zo spomínaného fondu uvoľniť ako kompenzáciu práve za jadro.

Návrh dokonca prešiel príslušným výborom Európskeho parlamentu. Definitívne rozhodnutie o tom, či zelené peniaze budú môcť získať aj projekty využívajúce zemný plyn, by malo padnúť v septembri, kedy o návrhu bude hlasovať celý europarlament v rámci plenárneho zasadnutia. Do tej doby bude Európska komisia a Rada o návrhu diskutovať so zástupcami jednotlivých členských krajín EÚ.