google

Európska únia má v hľadáčiku americké technologické giganty

Veľké technologické spoločnosti vrátane Google, respektíve Alphabet, Amazon alebo Facebook budú najskôr čeliť novým reguláciám Európskej únie, ktoré im majú zabrániť v zneužívaní dominantného postavenia na európskom trhu.

Okrem toho budú musieť zrejme tiež v Európskej únii odvádzať väčší objem daní a ponesú zodpovednosť za výskyt nelegálneho obsahu na ich platformách. Technologické spoločnosti by tiež mali viac dbať na ochranu dát svojich užívateľov, aby sa neopakovali škandály známe z minulosti.

Európska komisárka pre digitalizáciu a hospodársku súťaž Margrethe VESTAGER prvýkrát predstavila plán, ako by Európska únia mohla čeliť pôsobeniu amerických technologických gigantov na európskom trhu.

Cieľom je definovať nové legislatívne pravidlá pre technologické spoločnosti, nie iba aplikovať už existujúce normy ako napríklad súťažné právo. VESTAGER  uviedla: ,,Ide o celý komplex opatrení, nie iba jednotlivosti.“ Technologické firmy už dali skôr najavo, že s Európskou komisiou chcú spolupracovať a novým pravidlám sa podriadiť. K niektorým však vzniesli námietky a ešte o nich chcú viesť diskusiu.