Česká národná banka, J&T

Čistý zisk J&T Banky vlani vzrástol o 21 percent

J&T Banka, ktorá poskytuje služby privátneho bankovníctva, zaznamenala medziročný nárast čistého zisku o 21 % na 3,38 miliardy Kč. Bilančná suma banky vzrástla o 12 percent na 227,3 miliardy Kč. J&T to uviedla v dnešnej tlačovej správe. Podľa predbežných údajov sa súhrnný čistý zisk bánk a sporiteľní v Českej republike vlani medziročne zvýšil o 35,1 miliardy Kč na 104,1 miliardy Kč.

Daň z mimoriadnych ziskov

Na J&T Banku sa nevzťahuje daň z mimoriadnych ziskov, ktorú budú od tohto roka platiť najväčšie bankové domy. Takzvanú mimoriadnu daň schválila vláda ako 60-percentnú daňovú prirážku z nadmerných ziskov. Tá zodpovedá rozdielu medzi základom dane a priemernými nákladmi na základ dane za posledné štyri roky plus 20 percent. Výnos z tejto dane má vláda použiť na pokrytie dodatočných nákladov, ktoré štátu vzniknú v súvislosti s obmedzením cien energií.

Rekordný rast zaznamenal objem podnikových úverov poskytnutých J&T Bankou, ktorý sa medziročne zvýšil o 17 percent. Celkový objem úverov a pohľadávok voči klientom v roku 2022 dosiahol 106,15 mld.

Najlepší fond J&T

Najvyššie rastúcim fondom roku 2022 bol J&T Arch Investments, ktorý vlani investorom priniesol zhodnotenie 8,9 % v korunovom a 3,21 % v eurovom vyjadrení. Objem aktív sa zvýšil o 140 percent na 31,38 miliardy Kč. Celkový objem spravovaných aktív dosiahol 104,66 miliardy Kč a medziročne sa viac ako zdvojnásobil. K jeho rastu prispela nielen výkonnosť fondov, ale aj akvizícia investičnej spoločnosti Amista, ktorá sa koncom roka stala súčasťou celku.

Vlastné imanie banky sa medziročne zvýšilo o 9,63 mld. korún na 35,86 mld. korún. Okrem zisku bežného roka a príspevku z nerozdeleného zisku z minulého roka jej pomohlo aj mimoriadne navýšenie kapitálu od akcionárov vo výške 2,91 miliardy Kč. Ukazovateľ kapitálovej primeranosti na konsolidovanej báze dosiahol 19,37 %.

Finančná skupina J&T

J&T Banka patrí do finančnej skupiny J&T a okrem služieb privátneho bankovníctva poskytuje aj financovanie v oblasti nehnuteľností a podnikových akvizícií. Obchoduje s cennými papiermi pre súkromných investorov. J&T Banka pôsobí v Českej republike od roku 1998. Do bankového holdingu J&T Finance Group SE patrí okrem českej J&T Banky aj jej slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvátsku, J&T Direktbank v Nemecku a slovenská banková skupina 365 (predtým Poštová banka).

Zdroj: ČTK