Čínsky maloobchodný predajca oblečenia Shein by mohol vstúpiť na londýnsku burzu

Čínsky online predajca lacnej módy Shein by mohol čoskoro vstúpiť na londýnsku burzu. Spoločnosť by mohla predložiť príslušné dokumenty pre ponuku už tento týždeň, uviedla spravodajská webová stránka BBC. Analytici sa domnievajú, že spoločnosť by mohla byť ocenená až na 66 miliárd USD.

Najväčší predajca

Spoločnosť Shein sa stala jedným z najväčších maloobchodných predajcov módy na svete. Ponúka obrovský sortiment lacného módneho oblečenia a na svoju propagáciu využíva influencerov na sociálnych sieťach. Čelila však tvrdej kritike za svoje ekologické postupy a obvineniam, že vo svojom dodávateľskom reťazci využíva nútenú prácu.

Spoločnosť sa pri vstupe na burzu zamerala na Britániu, pretože v Spojených štátoch čelila prekážkam a intenzívnej kontrole. Firma podala dokumenty v USA v novembri minulého roka. Ak by sa spoločnosť Shein rozhodla pre Britániu namiesto USA, bola by to pre londýnsku burzu výrazná podpora.

Nútená práca

Skupina amerických zákonodarcov minulý rok vyzvala na prešetrenie spoločnosti Shein v súvislosti s obvineniami, že pri výrobe niektorých predávaných odevov využíva nútenú prácu Ujgurov. Spoločnosť sa pri dodávkach odevov spolieha na tisíce externých dodávateľov a zmluvných výrobcov v blízkosti svojho sídla v čínskom meste Guangzhou. Spoločnosť Shein pre BBC uviedla, že nijako netoleruje nútenú prácu. V máji sa však objavila správa, podľa ktorej zamestnanci niektorých jej dodávateľov stále pracujú 75-hodinový pracovný týždeň napriek tomu, že firma sľúbila, že podmienky sa zlepšia.

Spoločnosť dnes tiež oznámila, že v Európe a v Spojenom kráľovstve bude k dispozícii jej platforma na ďalší predaj, kde môžu zákazníci nakupovať a predávať jej oblečenie, ktoré si predtým kúpili a už ho nechcú. Platforma bola spustená v USA približne pred dvoma rokmi. Teraz bude spustená najprv vo Francúzsku a v ďalšej fáze budú nasledovať Spojené kráľovstvo a Nemecko.

Zdroj: ČTK