Cloud

Poskytovateľ cloudových služieb CoreWeave investuje v Európe 2,2 miliardy dolárov

Poskytovateľ špecializovaných cloudových služieb CoreWeave plánuje v Európe investovať ďalších 2,2 miliardy dolárov, aby uspokojil rastúci dopyt po infraštruktúre umelej inteligencie. Celkové investície firmy v regióne tak dosiahnu 3,5 miliardy USD, informovala dnes agentúra Reuters.

Nové datové centrá

Spoločnosť, za ktorou stojí výrobca čipov Nvidia, plánuje do konca roka 2025 vybudovať tri nové dátové centrá – v Nórsku, Švédsku a Španielsku. Spoločnosť už má dve dátové centrá v Británii.

CoreWeave ťaží z rýchleho zavádzania generatívnej technológie umelej inteligencie v podnikoch. Spoločnosť má prístup k väčšine pokročilých čipov spoločnosti Nvidia, ktorých je nedostatok, čo jej dáva náskok pred gigantmi, ako sú Amazon Web Services (AWS), Azure spoločnosti Microsoft a Google Cloud.

Pôžička od investorov

Spoločnosť CoreWeave v máji uviedla, že získala pôžičku vo výške 7,5 miliardy USD od investorov vedených spoločnosťami Blackstone a Magnetar Capital na rozšírenie svojej infraštruktúry AI. V tom istom mesiaci bola spoločnosť v rámci kola financovania ocenená na 19 miliárd USD.

V pondelok spoločnosť CoreWeave podpísala sériu 12-ročných zmlúv s ťažiarom bitcoinov Core Scientific. V utorok agentúra Bloomberg napísala, že spoločnosť CoreWeave predložila ponuku na prevzatie spoločnosti Core Scientific za 5,75 USD za akciu.

Zdroj: ČTK