china

Čínski energetickí obri opatrne vstupujú do obnoviteľných zdrojov

Štátne energetické spoločnosti v Čínskej ľudovej republike naznačili, že sa chcú zapojiť do rozvoja využitia vodíka ako energetického zdroja. Stranou záujmu nezostávajú ani veterné projekty a ďalšie obnoviteľné zdroje energie.

Čínski energetickí obri sa o obnoviteľné zdroje začali zaujímať po tom, čo výrazne klesli ich výnosy z ťažby ropy, zemného plynu alebo uhlia. A to v dôsledku prepuknutia koronavírovej epidémie, ktorá okrem iného viedla k prepadu dopytu po energii. Spoločnosti PetroChina, Sinopec alebo CNOOC tiež nasledujú kroky firiem ako British Petroelum, ktoré plánujú investovať miliardy dolárov práve do obnoviteľných projektov, aby si zachovali konkurencieschopnosť v nastupujúcej nízkouhlíkovej budúcnosti.

Najväčší svetový spracovateľ ropy, spoločnosti Sinopec, stavila na rozvoj vodíka a chystá investície do rozvoja príslušnej infraštruktúry pre jeho tankovanie do automobilov využívajúcich pohon v podobe palivových článkov. PetroChina pre zmenu ohlásila ako prvá ázijská štátom vlastnená firma cieľ dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu. Spoločnosť CNOOC, ktorá sa zaoberá hľadaním ložísk fosílnych palív, plánuje do konca tohto roka začať výstavbu svojej prvej pobrežnej veternej farmy. ,,Je to strategický krok,“ hlásia zástupcovia energetických spoločností a sú si vedomí, že musia ísť s dobou.