stock-exchange, akcie

Wall Street má za sebou silnú korekciu. Sme na konci akciového boomu?

Počas posledných dvoch obchodných dní minulého týždňa stratil Dow Jones index bezmála štyri percentá svojej hodnoty. S&P 500 umazal ešte o percento viac. Americké akcie zatiaľ preukazujú, že september je ich tradične najslabší mesiac.

Vzhľadom na to, že pokles hlavných indexov na newyorskej burze trval dva dni, začalo sa špekulovať o tom, či stále ide o obyčajnú korekciu, alebo či už nestojíme tvárou v tvár obratu trendu. Predpovede analytikov nie sú jednoznačné, a tak prakticky nie je iná možnosť než čakať na to, ako sa budú trhy vyvíjať v nasledujúcom týždni. Určitou nádejou je, že Wall Street začal už v piatok popoludní predchádzajúce straty mierne korigovať.

Z pohľadu „býčieho“ investora je potom štvrtkový a piatkový prepad možné chápať ako výmoľ na dlhodobej ceste nahor. Ako niečo, čo zákonite prichádza po týždňoch a mesiacoch rastu. Zisky si skrátka čas od času vyberie každý, to ale nemusí ešte znamenať, že sa nálada na finančnom trhu zásadne mení. Z pohľadu „medvedieho“ investora sa potom táto korekcia javí nedostatočná na to, aby sa začalo masívne obchodovať na krátko, teda špekulovať na pokles ceny akcií. Do karát „býkom“ stále hrá politika aplikovaná Federálnym rezervným systémom, ktorý deklaroval, že je pripravený menovú politiku držať uvoľnenú ešte veľmi dlho.