Ropa ďalej zdražuje. Brent už stojí cez 41 dolárov za barel

Cena ropy sa počas štvrtku zvýšila o necelé dve percentá. Ropa typu brent sa predávala za viac ako 41 dolárov, texaská WTI sa ku štyridsiatke tiež približuje. Môže za to rastúci dopyt, ktorý oživuje v dôsledku uvoľňovania protiepidemických opatrení.

V niektorých veľkých svetových metropolách sa doprava počas júna vrátila na úroveň z minulého roka, ako naznačujú dáta technologickej spoločnosti TomTom. To len potvrdzuje nárast dopytu po rope, ktorá sa tak zrejme definitívne vymanila z cenového teritória pod dvadsať, respektíve tridsať dolárov za barel.

Cena ropy našla tiež oporu v dátach amerického trhu práce. Tamojšie počty nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti sa totiž opäť o niečo znížili, a zostali tak pod očakávaniami trhov. To do budúcna signalizuje ďalší rast dopytu po rope, pretože to by tiež mohlo znamenať, že americké hospodárstvo sa pomaly odráža od svojho dna.

Do istej miery pre to hovoria aj masívne finančné injekcie, ktoré do svojich ekonomík pumpujú alebo sú pripravené pumpovať vlády a centrálne banky rozhodujúcich ekonomických centier sveta. Stále je však v hre návrat koronavírusu do krajín, ktoré už uvoľňujú svoje protiepidemické opatrenia. V takom prípade by opäť došlo k poklesu dopytu po rope aj jej ceny.