med, cena, burza

Cena medi dosiahla rekordných viac ako 11 000 dolárov za tonu

Cena medi dnes prekonala 11 000 dolárov za tonu a dosiahla tak ďalší rekord. Podľa analytikov je za dlhodobým rastom čiastočne zodpovedná špekulácia a čiastočne očakávaný rast dopytu po tomto strategickom kove, najmä v Číne. Od začiatku roka sa cena medi na Londýnskej burze kovov (LME) zvýšila o približne 29 percent.

Cena trojmesačného kontraktu na meď ráno na LME vzrástla o viac ako tri percentá na 11 034 dolárov za tonu. Predtým sa vyšplhala až na 11 104,50 USD, čo znamenalo nárast o 4,1 % oproti predchádzajúcemu obchodnému dňu, uviedla agentúra Reuters.

Rast ceny na Londýnskej kovovej burze (LME)

Na Šanghajskej termínovej burze (SHFE) sú ceny ešte vyššie. Najaktívnejšie obchodovaný kontrakt s dodaním v júli tam vzrástol o takmer šesť percent na 88 130 jüanov (276 900 Kč) za tonu a skoro ráno sa jeho cena vyšplhala až na rekordných 88 940 jüanov. Od začiatku roka meď v Šanghaji zdražela o približne 26 percent.

Peking minulý týždeň oznámil viacero opatrení na podporu realitného sektora. Ten sa v Číne dlhodobo potýka s problémami, najmä kvôli zadlženosti, vláda však chce zabrániť ďalšiemu šíreniu problémov. K rastu záujmu o základné kovy prispievajú aj lepšie údaje o vývoji čínskeho priemyslu.

Podpora realitného sektora a dopytu v Číne

Jeden z obchodníkov poznamenal, že dnešný rast cien kovov zhoršil systémický obchod. V tomto prípade obchodníci sledujú grafy a technickú analýzu a snažia sa obchodovať metodicky, len za účelom dosiahnutia zisku. Ceny termínových kontraktov, na ktoré sa zameriavajú najmä špekulanti, neodrážajú rast dopytu na fyzickom trhu s meďou. Prirážka k cene za dovoz medi do oblasti Šanghaje bola minulý týždeň v piatok nulová, v porovnaní s prirážkou 60 dolárov v marci. To naznačuje, že dopyt po dovoze je momentálne slabší.

Vplyv obchodníkov a technických faktorov

Zásoby medi na burze SHFE sa naposledy pohybovali okolo 290 376 ton, zatiaľ čo začiatkom roka činili 33 130 ton. A to aj napriek tomu, že v máji býva v Číne po medi obvykle vysoká poptávka.

Minulý týždeň sa cena kontraktu na meď na komoditnej burze COMEX v New Yorku prudko zvýšila, a to predovšetkým kvôli technickým faktorom. To niektorých obchodníkov priviedlo k plánu kúpiť meď na fyzickom trhu a dodať ju do amerických skladov.

„Ak je história vodítkom, potom obavy z promeškania príležitosti posunú meď ešte výše, než sa na trh vráti zdravý rozum a než spomalenie rastu globálnej ekonomiky začne ukazovať svoj tieň,“ poznamenal riaditeľ spoločnosti Metal Intelligence Centre Sandeep Daga. Odkazoval tým na vývoj na trhu s ropou v roku 2008, keď ceny v rýchlom slede vzrostli na rekord, z ktorého potom zase rýchlo klesli.

Zdroj: čtk